zaterdag 3 oktober 2009

Powerpoints lessen communicatie (LiJe)

Beste studenten

ik heb een blog aangemaakt om alle informatie rond het vak "communicatie" te publiceren. Zo vind je er momenteel de powerpoints van de eerste twee lessen terug.

Je zal zien dat ik gebruik heb gemaakt van slideshare.net om de presentaties te delen. Gewoon de opgegeven link in de URL-balk kopiëren, en je krijgt de powerpoint te zien.

De blog vind je terug op: http://3projectcommunicatie.blogspot.com/

Handigst is wellicht de blog toe te voegen aan je RSS Reader. Zo krijg je onmiddellijk bericht wanneer er iets nieuws gepost is.

Groet
Jeroen Lievens

vrijdag 2 oktober 2009

Openbedrijvendag

Dag teamleden

Donderdag tijdens onze vergadering met mevrouw Meyers hadden we het erover om zondag misschien naar een bedrijf te gaan kijken. Ik heb net op de site van openbedrijvendag gekeken en jammer genoeg is er niet echt een bedrijf in ons vakgebied bij dit jaar.

Dus zal het niet voor zondag zijn...
Tot maandag dan!

Groetjes,

Frank

Planning industrieel project chemie en biochemie

Hallo iedereen,


In de thumb vind je de planning voor het project die ik donderdagmiddag van mevrouw Meyers gekregen heb.
Deze planning is niet alleen interessant voor de biochemisten maar ook voor de chemisten!
Er staat meer informatie in over de verschillende deadlines.




Met vriendelijke groeten,


Ruth

Samenvatting: "Aardbeien, lekkerder en voordeliger in het seizoen"


Samenvatting van de tekst


Aardbeien, zoals wij ze kennen, zijn een kruising tussen franse inheemse bosaardbeitjes en grotere rassen uit Noord- en Zuid-Amerika. Ze worden van eind maart tot en met december in België gekweekt. Afhankelijk van het seizoen worden verschillende kweekmethodes gebruikt.

Test Aankoop onderzocht bij 20 stalen de externe en interne kwaliteit en controleerde eveneens de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Ze bekeken de kleur, rijpheidsgraad, grootte, vastheid en aanwezigheid van schimmelrot of andere gebreken bij de aardbeien. Van de 20 stalen waren 16 aanvaardbaar, goed of zeer goed en slechts 4 stalen slecht tot zeer slecht.

In België is het gehalte aan reststoffen van bestrijdingsmiddelen in aardbeien goed onder controle. In 9 van de 20 stalen zijn wel reststoffen aangetroffen maar hun gehalte is zo laag dat ze helemaal geen gezondheidsgevaar inhouden. Echter in andere landen van Europa is het gehalte aan reststoffen vaak wel nog te hoog. Daarom kan je aardbeien best altijd grondig wassen voor je ze opeet.



Bron: K. Roose en G. Maertens (mei 2003). Aardbeien, lekkerder en voordeliger in het seizoen. Test-aankoop. Geraadpleegd 30-09-2009, http://www.test-aankoop.be/groenten-fruit-en-kruiden/20030501/aardbeien-attach_s158171.pdf




Met vriendelijke groet,


Ruth

Samenvatting artikel 'Smoothies vervangen vers fruit niet'

Hier mijn samenvatting van het artikel 'Smoothies vervangen vers fruit niet'

Smoothies zijn kleine flesjes gemixt fruit waar groenten, yoghurt of melk zijn aan toegevoegd, ze zijn momenteel een echte hype. De producent van smoothies beweert dat ze vers fruit kunnen vervangen. Maar uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop kunnen smoothies vers fruit zeker niet vervangen. Test-Aankoop moet wel toegeven dat smoothies gezond zijn, ze bevatten weinig calorieën, eiwitten, vetten of toegevoegde suikers. Jammer genoeg gaan er veel voedingsstoffen verloren in het productieproces. Bijvoorbeeld de hoeveelheid foliumzuur en vitamine B11 kan tot 10 keer lager zijn dan in vers fruit. Toch proberen veel producenten om met de formule 100% fruit hun product te verkopen. Terwijl uit de wettelijk verplichte ingrediëntenlijst het groot aantal vers fruit in het product niet te zien is. Maar het gebruik van gezonde tussendoortjes blijft een goede zaak, smoothies zijn nog altijd beter dan chips of chocolade. We mogen wel niet vergeten om genoeg vers fruit te blijven eten.

'Smoothies vervangen vers fruit niet' (21 januari 2009), Het Nieuwsblad, geraadpleegd op 1 oktober 2009

donderdag 1 oktober 2009

Samenvatting: "FRUIT IN EEN POTJE"

Samenvatting van het artikel:
------------------------------------

De publieke opinie is er nog altijd van overtuigd dat babyvoeding uit een potje niet zo gezond is. Nutricia, een bedrijf uit de sector, beweert het tegendeel.

Het gebruikte fruit moet immers voldoen aan zeer strenge richtlijnen. Zo mag de concentratie aan pesticiden niet boven de 0,01mg/kg bedragen. Deze norm ligt zelfs 10 maal lager dan ander fruit in de winkel. Een ander probleem is de houdbaarheid van de appelen, de belangrijkste component. Deze plaatsten ze na de oogst in koelcellen met een zeer lage hoeveelheid aan zuurstof. Zo kan het fruit zelfs 11 maanden lang bewaard blijven.

Wanneer het fruit aan alle kwaliteitseisen voldoet, komt het pas in aanmerking voor het productieproces tot fruitpap. Vervolgens verpakken ze de voeding in potjes. Ook deze potjes ondergaan een aantal testen om er zeker van te zijn dat ze het voedsel vacuüm verpakken.

Tot slot ondergaan een aantal potjes een hele reeks labotesten om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Er is dus geen enkele reden om te twijfelen aan de waarde van dit soort voeding.

Bron:
Fruit in een potje (26 mei 2007). Het Belang van Limburg, p.123. Geraadpleegd 28 september 2009, Mediargus



Met vriendelijke groet,

Frank

Contact Tropicana Looza nv

Hallo iedereen

na een succesvol contact met veiling Borgloon heb ik vandaag telefonisch contact opgenomen met mevr. Greet Santermans, labverantwoordelijke van Tropicana Looza nv in Borgloon.
Ik heb onze werkgroep en ons project voorgesteld en geïnformeerd welke kwaliteitstesten in het labo op de afgewerkte producten (fruitsap) gedaan worden.
Verder heb ik gevraagd of het mogelijk zou zijn een bezoek aan het labo te brengen.
Mevr. Santermans houdt hierover ruggespraak met haar superieuren en heeft beloofd zo snel mogelijk terug contact op te nemen.

Groetjes,

Tara

Samenvatting: 20% meer pesticiden op groente en fruit

Beste bloggers

zie hier de samenvatting van het artikel '20% meer pesticiden op groente en fruit' uit Het Nieuwsblad van 18 oktober 2008.


20% meer pesticiden op groente en fruit

Zowat 50% van de Europese groenten en fruit zijn behandeld met pesticiden. Dit is niet alleen 20% meer dan in 2003, bovendien overschrijden de dosissen in 4,7% hiervan de wettelijke normen. Er is echter geen reden tot onrust.
Ten eerste is er slechts sprake van een probleem na frequent en langdurig gebruik van te hoge dosissen. Mogelijke gevolgen hiervan zijn kanker, aantasting van de schildklierfunctie of gevaar voor foetussen.
Door het fruit of de groenten goed te schillen of te wassen kan de consument dit voorkomen.
Bovendien is de overschrijding van de dosissen nooit heel hoog en ligt ze nog ver onder de toxische drempels.
Ten slotte zijn sinds 1 september in heel Europa de normen voor de toegelaten resten van pesticiden gelijk en mogen besmette producten niet meer verkocht worden.
Een woordvoerster van de Boerenbond countert de vaststelling van Pesticide Action Network dat fruittelers steeds meer verschillende pesticiden gebruiken met het argument dat deze nu in minder grote hoeveelheden en veel gerichter gebruikt worden.


Bron: Moerman, B. (18 oktober 2008). 20% meer pesticiden op groente en fruit. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd 28 september 2009, http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=go321tttm

Samenvatting: pesticiden, nog steeds te veel

Project Biochemie

Pesticiden, nog steeds te veel

Samenvatting van de tekst
-----------------------------------

Pesticiden zijn natuurlijke of synthetische chemische producten die in de land-en tuinbouw worden gebruikt voor de bescherming van de gewassen. Deze middelen zijn echter toxisch en kunnen een schadelijke invloed hebben, zowel op planten en dieren, als op de mens.
Bij mensen kan het gebruik van pesticiden immers al vanaf de eerste uren gezondheidsklachten opleveren. Anderzijds kunnen sommige middelen zich ook opstapelen en pas negatieve effecten geven op lange termijn.
Het pesticidengehalte in voedingsmiddelen wordt dan ook streng gecontroleerd. Hiervoor legt men ondermeer per bestrijdingsmiddel de Maximum Residue Limit (MRL) vast. Deze bepaalt de maximale concentratie van reststoffen van pesticiden die op voedingswaarden aanwezig mogen zijn. Wanneer in België echter het pesticidengehalte voor verschillende groenten en fruit wordt getest, blijkt dat één vierde van de stalen nog niet voldoet aan de vastgelegde grenswaarden. Bovendien past iedere Europese lidstaat zijn eigen MRL-waarden toe. Op die manier kunnen pesticiden die in België verboden zijn wel teruggevonden worden op buitenlandse producten bij ons in de winkel. Om onenigheid te vermijden is een harmonisatie op Europees niveau dus nodig.

Bron: Lauryssen S. en Sas R. (01-01-2007). Pesticiden, nog steeds te veel. Test-aankoop. Geraadpleegd 28-09-2009, http://www.test-aankoop.be/voedselveiligheid/20070101/pesticiden-in-fruit-en-groenten-Attach_s414323.pdf




mvg,
Dorien

dinsdag 29 september 2009

Visitor counter

Beste collega-biochemisten


Met enige trots mag ik u onze gloednieuwe visitor counter voorstellen.
Hij bevindt zich links boven de volgers.
Aangezien ons project over fruit gaat leek deze stijl me wel toepasselijk.
Laten we hopen dat het aantal bezoekers snel zal toenemen!



groetjes Ruth

Boek: Rapid Methods

Dag iedereen,

Na onze vorige vergadering hebben we in de mediatheek gezocht naar boeken die handelen over ons onderwerp.
Ik heb het boek "Rapid Methods for food and feed quality determination" uitgeleend. Zeker in een later stadium van ons project is dit zeker een interresant naslagwerk.

Het is wel een moeilijk engelstalig boek, maar het is wel zeer volledig wat betreft methodes voor het onderzoeken van kwaliteit.

De parameters die in het boek onderzocht worden zal ik volgende vergadering zeker meebrengen. Dan kunnen we alvast bekijken of de lijst van de veiling verder kan worden aangevuld.

Groetjes,

Frank

Contact Veiling Borgloon

Hallo iedereen

ik heb na school telefonisch contact opgenomen met dhr. Guy Goffings van de Veiling Borgloon.
Hij gaf mij meer uitleg over de kwaliteitscontrole bij de ontvangst van het fruit (grootte, kleur, schilgebreken, ...) en het toekennen van kleurcodes en kwaliteitslabels.
De residuanalyse wordt uitgevoerd door externe, door de overheid geaccrediteerde labo's.
Met deze labo's in Gent en Geel probeer ik zo spoedig mogelijk contact op te nemen.

Groetjes,

Tara

Groepsfoto!

Beste bloggers,

Zie hier de biochemisten van 3ABA 2009-2010!




maandag 28 september 2009

Verslag Vergadering 1 (28/09/09)

Dag iedereen!

Hier bijgevoegd vinden jullie het verslag van de eerste vergadering.

Groeten,
Dorien